Sunday, February 27, 2011

::아침에 뭘하고?wHat T0 DO iN Da m0RninG::

Perkara terbaik yang anda patut lakukan di waktu pagi, adalah :
1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur.
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi.
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.
Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.
3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi.
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.
Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.
4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah.
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja.

Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan.
Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!
5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak?
Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.
Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.
Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari.
Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti.
Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.
Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.
6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.
Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh!
Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang.
Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.
Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung.
Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.
Anda mesti berubah untuk kemajuan diri.
Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup.

::rAhsIa TuLisaN::

Pertama : Tekanan
i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

ii. Tekanan yang ringan
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan
i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan
i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang, berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang

iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah

iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan
i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut

Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan



b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)
i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

Rumusan : -
Tulisan mencerminkan peribadi… Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam hidup…


Monday, February 21, 2011

:::bla~bla~::::

salam....
hehe...
urm...actually xda idea maw tulis apa ne...
tp demi updte blog...
menulis la jgak k0non...
skrg ne kt0rg msuk kuliah lg after 1 weEk klinikal...
sy0k sbnrnya klinikal compare ngan te0ri..
why??
1.tem klinikal x tensi0n mcm te0ri..dgr omelan...
rusuhan dlm kls la...
n mcm2 la lg tindakan luar tabi'e yg kmi wat smpai kpala
jd tensi0n...huhu
2.msa klinikal bleh jumpa mcm2 org...(enj0y la kn0n tgk
org laen..hehe)ntah pa2
3.klinikal xboring mcm teori...


thu la kn0n kbaikan klinikal...
akan tetapi...
kepenatan yg daku rsakan...
hanya Allah sahaja yg mengetahui...
chewahhh...
trep2 sentimental knun...
haha
tp bt0l la...penat gila ok...
byngkn la...kal0 shif pg...dri jam 6.45am-2pm ++...
shif ptg 1.45pm-9pm++
bdiri jak..xda dduk...
huhu...
ngan wad yg busy maw mndi lap..dressing..
bed making...sucti0n...feEding...
mcm2 la...
tmbh2 lg teda junior n sni0r...
suma p0wn kna wat sndiri...
tp da adat jd student nurse kan...
maw mrungut kn0n...
sapa suruh maw jgak trima kan...
s0...xbleh mrungut ok...
kna slalu think +ive...
hekhek...
tp mmg best bha jd student nurse...
rawat2 org..
 bnyk taw medical term...ne kira pengubat ati la jgak...
sbb xdpt jd student doktor knun...
at least ambik bhgian mdik gak kan...


0h ya...
maw crita ne pglmn msa d blik endoskopi unit kardiologi...
ne 1st time taw msuk blik thu...
blik ne tmpt maw scan jntung...n wat mcm2 lg test tuk jntung la..
best gila...
canggihnya plak alat maw scan jntung thu...
fuyy0o...terkesima ne tgok kecanggihan itu alat dan btapa pr0fesi0nalnya org thu wat keja dy...
patient yg kmi bwa thu suspect ada pr0b ngan jntung...
thu la dy kna bwa p cni...
msa d scan thu...
bulat mta q tgk jntung....
w0w...
real ka ne jntung???
mmg real...
nmpk valve gerak...
mmg indah la ciptaan Allah...
upanya gitu valve gerak...
pas thu dpt dgr bunyi dlm jntung...
bunyi mcm air mengalir p0wn ada...
mcm 'burp2'..
g2 la lbih kurang...
aish...sy0k la mmg...
sukanya aq...
da la bhgian jntung...:)

pas thu....bila da abes scan...pgawai thu bgtaw la dktr thu yg patient thu ada acute pleural effusion..
sejenis penyakit di mana terdapat cecair berlebihan pada ruang pleura...ne ruang yg terdpt dkt paru2..antara visceral and parietal...
eyh...pa kaitan plak paru2??bkn dy g scan jntung ka td?
ada kaitan sbnrny...
pleural effusion ne brlaku sbb kggln ventikel kiri jantung...
hehe...
nsib baek msih ingt topik sem lalu...
ksian patient thu taw...
nmpk mcm restless jak...
kal0 kat wad mcm2 patient dpt tgk taw...
mmg ksian la tgk condition dorg...
lg2 yg pakai ventilator..(alat bntuan bernafas)
tp da lumrah hidup kan..
ada yg sihat n ada yg sakit...
n stiap yg hdup akan kmbali jgak kepadaNYA..

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu”.

bha...ok la...
ckp jak xda idea...
tp mrapu ntah pa2...
haha...
k la...
slmt mlm.....
salam............:)

Tuesday, February 15, 2011

::daKu RiNdu ::...Must sEe This

Assalammualaikum.......
;)...
salam maulidurrasul semua....
huhu...ari ne maulidurrasul...tp aq smbut kat wad...
ne bru abis keja....
hehe...
bersempena hari yg mulia ne....
mari la kta sma2 ambil msa tuk hayati vide0 ne....
ambil msa kjap jak p0wn...xlma...
kta wat refleksi dri kta....
"rindu ka kita kepada baginda"????




apa yg kita dpt dri vide0 ne???
Sayang sungguh rasulullah kepada kita...
cinta sangat baginda pada kita sehingga ke akhir hayat baginda...
baginda masih memikirkan tentang umatnya..
tapi...bagaimana pula kita??
adakah begitu dalam cinta kita pada baginda??
saya sndiri mgaku..
cinta saya pada baginda x sehebat cinta n kasihnya pada kita
marilah kita sama2 berselawat kepada baginda...
m0ga kita sentiasa menyemai n menanamkan rasa cinta kita..
pada baginda..
Nabi Muhammad S.A.W...


1lagi vide0 yg kta ptut renung2kan....



astaghfirullahalazim....
kenapa ini berlaku???
mengapa mereka berbuat demikian??
siapa dalangnya??
mcm2 bermain di minda tatkala melihat vide0 ini
mengapa mereka sanggup hina nabi kita...??
mengapa mereka sanggup hina tuhan kita....??
mereka langsung tidak menghormati agama kita...
sampaikan mereka sanggup 
membayangkan nabi kita yang mulia...Nabi Muhammad dengan benda yang terkutuk...
malahan...mereka juga sanggup mengutuk tuhan kita Allah SWT...
macam2 bnda lg yg mereka buat demi mengutuk rasul dan tuhan kita...
sedar ka kita???
atau kita sengaja untuk memekakkan telinga...membutakan mata...
apa yg kita perlu buat??
sama2 kita tegakkan agama kita...
jgn biar islam di tindas....
kita perlu bersatu padu....
kerana tanpa satu kesepakatan...
umat islam akan tumbang....
kita fikir2kan la apa yg kita ptut lakukan....
n....
lastly...
aku merinduimu rasulullah....
terima kasih atas segala pengorbanan mu....:)


Sunday, February 13, 2011

::bilA wakTu Telah BerakhiR::


Bagaimana kau merasa bangga, 

Akan dunia yang sementara, 
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi,
Meninggalkan dirimu.

Bagaimanakah bila saatnya,
Waktu terhenti tak kau sedari,
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali,
Mengulangkan masa lalu.

Dunia dipenuhi dengan hiasan,
Semua dan segala yang ada akan,
Kembali padaNya.

Bila waktu telah memanggil,
Teman sejati hanyalah amal,
Bila waktu telah terhenti,
Teman sejati tingallah sepi.



::...mY $0nG...:::

nuffnang ad